Kotleciki rybne z czerwonym curry
Kotleciki rybne pachnące Tajlandią to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb i egzotycznych smaków. W zależności od ilości pasty curry nabiorą odpowiedniej ostrości, a przygotowane chrupiące liście limonki kaffir zasmakują nie tylko dorosłym.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Kotleciki:
- 1 filet białej ryby (najlepiej dorsz)
- 0,5 rozmieszanego jajka
- 4 fasolki zielone
- 2 listki kaffiru świeżego
- 0,5 – 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- sól
- olej do smażenia
Sos:
- 0,5 obranego ogórka
- 0,5 czerwonej cebulki
- pół papryczki chili
- świeża kolendra
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania
Kotleciki
- Rybę (dobrze odciśniętą z wody) drobno posiekaj.
- Dodaj pastę curry oraz roztrzepane jajko.
- Fasolkę i liście kaffiru (bez gałązki ze środka listków) drobno posiekaj i dodaj do masy rybnej.
- Masę posól i uformuj małe kulki, a następnie rozgnieć je na płaskie kotleciki.
- Na rozgrzaną patelnię z ok 1 cm oleju połóż kotleciki i smaż z obu stron po ok 4 minuty.
- Kotleciki wyłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Do ozdoby i chrupania możesz usmażyć (w głębokim tłuszczu) liście kaffiru.
Sos
- Wodę wymieszaj z cukrem i podgrzej do rozpuszczenia cukru. Dolej ocet i zdejmuj z ognia.
- Siekaj drobno ogórka, cebulkę i chilli.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj posiekane orzeszki i kolendrę.