Idealna harmonia na języku? Poznaj najważniejszy sekret tajskiej kuchni House of Asia

Idealna harmonia na języku? Poznaj najważniejszy sekret tajskiej kuchni

Idealna harmonia na języku? Poznaj najważniejszy sekret tajskiej kuchni.

Tajlandia od zawsze przyciąga swoim pięknem i niezwykłą kulturą, która łączy przyjemność i harmonię. Te dwie najważniejsze zasady tajskiej filozofii życia odnalazły swoje odzwierciedlenie również w kuchni, która uważana jest za jedną z najoryginalniejszych i najzdrowszych na świecie.
Kuchnia tajska została ukształtowana pod wpływem innych azjatyckich kuchni – chińskiej i indyjskiej, tym samym na przestrzeni wieków wypracowała swój własny niepowtarzalny styl i smak, zróżnicowany pod względem produktów i składników używanych w danym regionie. Pod względem kulinarnym wyróżnia się północną, północno-wschodnią, południową i centralną Tajlandię. Dania południowe bazują głównie na mleku kokosowym i owocach morza. Natomiast mieszkańcy północy kraju przepadają za łagodnymi potrawami, które opierają się na mięsie wieprzowym i delikatnych warzywach. Tajowie z północno-wschodniego regionu rozsmakowują się w wyjątkowo pikantnych potrawach.

Idealna harmonia na języku? Poznaj najważniejszy sekret tajskiej kuchni House of Asia

W czym zatem tkwi sekret tajskiej kuchni?

Przyjemność sprawia już samo patrzenie na kolorowe dania, pełne aromatu unoszącego się w powietrzu. Ostre chili, delikatna słodycz mleczka kokosowego, orzeźwiająca moc limonki, zioła, przyprawy i past curry to bogactwo smaków i aromatów, które sprawia, że tajskie dania  przygotowywane są zgodnie z zasadą pięciu smaków,

Przyrządzając tajską zupę czy curry należy zwracać szczególną uwagę na nawet niewielkie różnice w proporcjach dodawanych przypraw. Może się nam wydawać, że to nie aż tak istotne, kiedy mniej więcej trzymamy się przepisu? Nic bardziej mylnego. Cały sekret tkwi w nietypowym połączeniu smaków – należy wręcz idealnie dobrać i łączyć ilości poszczególnych składników, aby uzyskać ten właściwy, zbilansowany między słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i ostrym smak.  Każdy z nich uzyskamy stosując odpowiednie składniki:

Smak słodki: W osiągnięciu słodkiego smaku pomoże nam cukier kokosowy, który nada posiłkom delikatnej, karmelowej nuty oraz mleczko kokosowe – subtelne i kremowe.

Smak słony: Tajowie nie obejdą się bez sosu rybnego – używa się go jako zamiennika chińskiego sosu sojowego oraz soli. Ma wyrazisty, mocny smak, ale użyty do przyprawienia potraw, wydobywa i podkreśla ich smak

Smak gorzki: Do jego podkreślenia używa się różnego rodzaju ziół i zielonych warzyw.

Smak kwaśny: Otrzymamy dzięki zastosowaniu soku wyciśniętego z limonki lub octu ryżowego oraz pasty z tamaryndy.

Smak ostry: Uzyskiwany jest najczęściej dzięki różnym rodzajom chili, które występuje  w postaci świeżych, suszonych lub marynowanych papryczek.

Balans to podstawa

Dla zachowania równowagi smaków Tajowie podają do większości dań ryż, który występuje w wielu odmianach, jednak najpopularniejszy jest aromatyczny ryż jaśminowy o długich ziarnach Thai Hom Mali. Zajadają się nim o każdej porze dnia i nocy. Stosowany jest również w wielu formach stanowiąc składnik śniadań, obiadów i deserów.

Zdrowy wpływ Chin

Dzięki Chińczykom w Tajlandii stosowana jest metoda smażenia warzyw i mięsa w WOK-u – charakterystycznej głębokiej patelni o sferycznym kształcie, dzięki której przygotowanie potraw trwa bardzo krótko.  W bardzo wysokiej temperaturze warzywa i inne składniki potraw zachowują chrupkość i większość cennych składników odżywczych.

Sałatkowe działa sztuki

Sałatki tajskie są lekkie, z sosami bez dodatku tłuszczu lub tylko z sokiem z limonki. Na deser zazwyczaj serwuje się świeże owoce, które za sprawą carvingu – techniki rzeźbienia kwiatów i roślinnych ornamentów, nabierają artystycznych kształtów.

Tajowie wierzą w zdrowotne działanie potraw. Sadzą, że to w jaki sposób jemy i co jemy może uzdrowić nie tylko nasze ciało, ale i duszę, dlatego pamiętając o harmonii i balansie w kuchni przyczynimy się do spełnionego i szczęśliwego życia.

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos Pad Thai 72g House of Asia

Sos Pad Thai 72 g

Nowość
Bestseller
Pasta Tom Kha 113g House of Asia

Pasta Tom Kha 113 g

Nowość
Bestseller
Pasta Tom Yum 113g House of Asia

Pasta Tom Yum 113 g

NASZE MARKI