Kotlet schabowy Tonkatsu z surówką z kapusty
Kotlet schabowy – tradycyjny polski obiad w azjatyckiej odsłonie to ciekawa alternatywa dla popularnego i znanego każdemu polakowi dania.
Liczba porcji: 2
Czas: 50 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 300 g schabu bez kości (2 kotlety)
- 30 ml sosu teriyaki
- 50 ml oleju; do smażenia
- 1 jajko; roztrzepane na talerzu
- 50 g panierki panko
- 20 g maki pszennej
- liście nori; pocięte nożyczkami na długie paski, do dekoracji
- papryczka chili; pokrojona pod kątem w plastry, do dekoracji
Sos do mięsa
- 2 łyżeczki czarnego octu ryżowego
- 2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu teriyaki
Surówka z kapusty
¼ główki białej kapusty;
poszatkowana
Dressing
20 ml octu ryżowego
60 ml wody
1 łyżeczka cukru kokosowego
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Kotlety włóż do miski i zalej sosem Teriyaki. Marynuj przez 30 minut.
- W tym czasie przygotuj surówkę.
- Składniki dressingu wymieszaj w miseczce do całkowitego rozpuszczenia.
- Zalej kapustę i odstaw na 30 minut do przegryzienia się smaków.
- Składniki sosu do mięsa wymieszaj ze sobą i odstaw do przegryzienia się smaków.
- Porcje kapusty zawiń w paski nori, ułóż natalerzu i ozdób papryczką chili.
- Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i panierce panko.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso na rumiany kolor. Zdejmij mięso z patelni iodłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Kotlety pokrój na paski grubości2 cm i ułóż na talerzu.
- Całość podaj z wcześniej przygotowanym sosem.