Sałatka z kalarepy
Orzeźwiająca i lekka sałatka idealna na letnie, cieple dni.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
- 2 kalarepy; pokrojone w zapałki
- 1 marchew; pokrojona w zapałki
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej; pokrojona w kawałki
- 12 pomidorków cherry; przekrojone na pół
Dressing:
- 4 ząbki czosnku; drobno pokrojone
- 3 czerwone papryczki chili; drobno pokrojone
- 4 gałązki kolendry; drobno pokrojone
- 7 łyżek cukru kokosowego sok z 2 limonek
- 6 łyżek sosu rybnego
- 3 łyżki orzeszków ziemnych; uprażone na suchej patelni i drobno pokruszone
Sposób przygotowania
- Na małym ogniu w rondelku rozpuść cukier kokosowy w soku z limonki i sosie rybnym. Wystudź.
- Chili, czosnek i kolendrę utrzyj w misce na pastę.
- Dodaj pomidorki i również je delikatnie ugnieć,tak aby puściły sok. Dolej rozpuszczony
cukier i całość wymieszaj. - Do dużej miski wkłuż warzywa, zalej je przygotowanym dressingiem i wymieszaj. Sałatkę
podaj posypaną orzeszkami.