Omlet po pekińsku
Liczba porcji: 2
Czas: 35 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 4 jajka
- 5-6 gałązek kolendry
- sól i pieprz
- olej
Farsz:
- 1 marchew
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 15 g grzybów Mun (przygotowane wg wskazówek na opakowaniu)
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sos:
- 1 łyżka sosu śliwkowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 0,5 cm korzenia imbiru
- 0,5 łyżeczki sosu Sambal Oelek
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż przez minutę startą na grubych oczkach marchew oraz cukinię.
- Dodaj grzyby, czosnek, imbir i krótko podsmaż.
- Wlej sos sojowy, całość wymieszaj i zdejmuj z ognia.
- Składniki sosu wymieszaj w miseczce.
- Jajka wbij do miski, dodaj posiekaną kolendrę, sól i pierz. Całość ubij trzepaczką na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczną na grubość około 2 mm.
- Omlet smaż przez ok. 30-40 sekund i zsuń z patelni na duży talerz.
- W dolnej części omletu ułóż farsz, na szerokość 1/3 średnicy. Złóż boki do środka i roluj od siebie.
- Składniki sosy wymieszaj