Zupa rybna z pomidorami i kolendrą
Sos rybny to podstawa kuchni tajskiej, na jej bazie przygotowywane są sosy, używany jest również jako sól. Pierwszy wrażenie po powąchaniu sosu może nie być pozytywne, ale to niezastąpiony składnik wielu dań. Świetnie podbija smak i aromat dań, w szczególności rybnych. Jeśli nie masz czasu na gotowanie esencjonalnego bulionu rybnego, wystarczy że dodasz kilka łyżeczek sosu rybnego i pełna smaku zupa rybna gotowa!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 60 ml sosu rybnego
- 200 g filetu białej ryby (np. z dorsza)
- 1 cebula; pokrojona w pióra
- 2 ząbki czosnku; drobno pokrojone
- 1 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
- 2 duże ziemniaki; obrane, pokrojone w łódki
- 1 puszka pomidorków cherry
- 600 ml wody
- 2 łyżki oleju; do smażenia
- świeża kolendra; drobno pokrojona
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej olej i podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, imbir oraz ziemniaki. Następnie zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj pomidorki wraz z zalewą i sos rybny. Całość gotuj kolejne 5 minut.
- Na koniec włóż do wywaru kawałki ryby i gotuj jeszcze 3 minuty.
- Zupę podawaj posypaną kolendrą.