Owoce morza z aromatyczną tajską bazylią

Owoce morza to delikatny przysmak. Trzeba uważać, żeby ich nie przegotować ponieważ zrobią się gumowe i twarde. Należy patrzeć jak zaczynają zmieniać kształt i kolor pod wpływem ciepła.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 2 filety z kalmarów
  • 6 krewetek tygrysich
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 małży (z muszlami)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryczka chili lub więcej jeśli wolisz ostrzejsze
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2,5 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 średnia czerwona cebula; pokrojona w pióra
  • 2 łyżki listków tajskiej bazylii
  • olej; do smażenia

Sposób przygotowania

1.Kalmary rozetnij wzdłuż na pół. Każdy płat ponacinaj delikatnie cienkie paseczki pod kątem na ukos i później to samo z drugiego ukosa (na koniec musi powstać „rombowa kratka”). Płaty przeciąć na pół i potem na trzy.

2.Z krewetek usuń ostre szpikulce, które są przy ogonach. Włożyć krewetki do miski razem z kalmarami i oprósz mąką ziemniaczaną. Przelej wodą, by spłukać mąkę.

3.Do wrzącej wody wrzucić owoce morze i po chwili wyjmij je do miski z zimną wodą, żeby zahartować.

4.Czosnek drobno pokrój, chili w cienkie plastry.

5.Na lekko rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i delikatnie podsmaż czosnek. Dodaj chili. Im później dodane chili tym olej będzie mniej pikantny.

6.Podnieś temperaturę. Dodaj wszystkie owoce morza i od razu wlej sos rybny, cukier i sos ostrygowy.

7.Całość wymieszaj i krótko podsmażaj. Jeśli jest za mało sosu dolej odrobinę wody. Na koniec dodaj jeszcze cebulę i liście tajskiej bazylii. Wymieszać i znowu krótko podsmażaj.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI