Krem ze słodkich ziemniaków i quinoa
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na średnie kawałki
- 2 łyżki wody
- 1 średnia cebula, pokrojona w małą kostkę
- ½ szklanki quinoa białej Casa del Sur
- 750 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleczka kokosowego 12-14%
- ¼ czerwonej papryczki chilli, bez nasion, pokrojonej w paski
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 60 ml pełnotłustego jogurtu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj w wodzie ok. 5-6 minut, aż staną się lekko miękkie.
- Cebulę duś z 2 łyżkami wody w dużym garnku, na średnim ogniu przez około 7 minut.
- Quinoę wymieszaj z ziemniakami i cebulą. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj do czasu, aż quinoa będzie ugotowana.
- Całość zblenduj na gęsty krem.
- Dodaj mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu. Dodaj chilli i pieprz.
- Krem możesz podać z odrobiną jogurtu.