Chow Mein z kaczką 5 smaków
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min + 20 min marynowania
Ostrość:
Składniki
- 250 g makaronu Chow Mein
- 1 podwójna pierś z kaczki ze skórą, oczyszczona i umyta
- 2 średnie marchewki; pokrojone w słupki
- 100 g zielonego groszku (mrożonego)
- 1 czerwona papryka; pokrojona w paski
- pęczek szczypiorku; pokrojony w 1 cm kawałki
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżka przyprawy „5 smaków”
Marynata do mięsa
- 1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
- 4 łyżki oleju do woka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka ziaren białego sezamu; uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
Sposób przygotowania
- Z piersi kaczki usuń nadmiar tłuszczu. Każdą pierś pokrój najpierw wzdłuż na pół, a następnie w 0,5 cm plastry
- Składniki marynaty połącz ze sobą. Mięso przełóż do głębokiej miski i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na 20 minut
- Na rozgrzany wok wrzuć mięso wraz z całą marynatą. Smaż przez 4 minuty, mieszając
- Dodaj warzywa i przyprawę 5 smaków, podsmażaj przez 2 minuty
- Dodaj makaron. Całość mieszaj do połączenia się smaków
- Podawaj posypane szczypiorkiem