Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) od setek lat oferuje nam liczne tajniki związane z utrzymaniem zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Nic więc dziwnego, że w tak decydującym dla zdrowia aspekcie jakim jest nasza odporność również możemy zaczerpnąć kilka przydatnych rad.
Od początku..
Główna koncepcja filozofii Wschodu to Qi (czi). Oznacza siłę życiową danej osoby, przedmiotu lub sytuacji. W chińskiej medycynie model systemu odpornościowego opiera się na tzw. obronnej Qi. Kiedy obronna Qi jest silna nie dochodzi do powstania chorób, których przyczyną może być przeniknięcie do organizmu wirusów, bakterii lub wpływ czynników pogodowych. Jeśli jednak Qi obronna jest osłabiona, z łatwością mogą rozwinąć się choroby takie jak przeziębienie czy grypa. Według TCM energia Qi wytwarzana jest ze składników odżywczych czerpanych z pożywania oraz wdychanego powietrza. Ten starożytny model pojmowania układu odpornościowego pokrywa się z naszą współczesną wiedzą, w której rozumiemy już związek między zdolnością przyswajania składników odżywczych oraz wykorzystania tlenu jako czynnikach decydujących o sprawności funkcjonowania układu odpornościowego.
Jak zadbać o odporność?
W leczeniu przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych i grypy Tradycyjna Medycyna Chińska rekomenduje stosowanie pokarmów o działaniu napotnym, rozszerzającym pory skóry, jako skutecznej metodzie usuwania z ciała czynników chorobotwórczych. Do pokarmów tych zalicza się:
- imbir oraz napary z imbiru,
- pieprz kajeński,
- rumianek,
- mięta pieprzowa,
- herbata z owoców dzikiej róży,
- warzywne zupy z dodatkiem warzyw cebulowych, zupy z kaszami.
W początkowych stadiach przeziębienia polecany jest czosnek, gdyż posiada silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ponadto wspomagająco na odporność zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w bioflawonoidy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, osłabiających układ odpornościowy. Do produktów tych należą:
- kapusta,
- papryka,
- pietruszka,
- marchew,
- brokuł,
- rzepa,
- sok z cytryny,
- grapefruit,
- chrzan,
- cebula
- czosnek
Przede wszystkim dla uzyskania silnej odporności zarówno TCM jak i współczesna medycyna poleca spożywanie nieprzetworzonych pokarmów, pełnowartościowych, przede wszystkim warzyw, pełnych ziaren zbóż, niepozbawionych błonnika, bogatych w składniki mineralne i witaminy oraz ziół. Natomiast szczególnie osłabiająco na układ odpornościowy wpływa pożywienie obfitujące w cukry proste, jak np. słodycze, słodkie napoje; oczyszczone ziarna zbóż, jak np. biała mąka, wysokie spożycie soli, produktów mlecznych oraz przejadanie się. Według medycyny chińskiej są to produkty wyjątkowo śluzotwórcze, co sprzyja rozwojowi infekcji. W przypadku konieczności zastosowania antybiotyku, TCM dużą wagę przywiązuje do zadbania o odbudowę mikroflory jelitowej, gdyż od niej w dużej mierze zależy tempo odbudowy sprawności układu odpornościowego. Dlatego też polecane są produkty korzystnie wpływające na mikroflorę jelitową takie jak: kiszonki, zielone warzywa liściaste, zupa miso i probiotyki.
Przygotowała Monika Wodyczko – dietetyk kliniczny