Szaszłyki z kurczaka w sosie teriyaki z dymką

Kurczak to ulubione mięso Polaków. Potrafimy je przygotować na wiele sposobów, ale czy azjatycka marynata to już codzienność? Jeśli jeszcze nie to nie trać czasu i wypróbuj jak smakuje marynowany w sosie teriyaki.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 4 uda kurczaka, bez skóry i bez kości, każde pokrojone na dwie części
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka imbiru, drobno posiekanego
  • 6 cebulek dymek
  • 2 patyki do szaszłyków
  • 2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia ugotowany ryż, do podania
  • czarny sezam, do podania

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj 1 łyżkę sosu teriyaki, sos sojowy i imbir. Włóż do marynaty kurczaka i odstaw na minimum 15 min. w chłodne miejsce.

2. Zamarynowane mięso nabijaj na patyki na przemian ze zwiniętymi dymkami. Zwinięta cebula powinna mieć szerokość kawałka kurczaka.

3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na średnim ogniu po 4 min. z każdej strony.

4. Podaj z pozostałym sosem teriyaki, sezamem i ugotowanym ryżem

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI