Ramen z makaronem soba i boczkiem

Pierwszym skojarzeniem jakie ma każdy kiedy myśli o Japońskich potrawach to sushi. Jednak mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni bardziej od sushi uwielbiają Ramen. Zupa przywędrowała na wyspy z Chin i przyjęła się wśród Japończyków. Podstawą Ramen jest makaron oraz słona wkładka w postaci pasty miso. Wszystkie inne dodatki to wybrana kompozycja pod własne upodobania. Zupa spożywana jest nie tylko podczas tradycyjnych posiłków, ale również w środku nocy po udanej zabawie. W Japonii bary serwujące tylko Ramen są bardzo popularne nie tylko wśród turystów, ale również wśród mieszkańców.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 2 saszetki pasty miso
  • ½ opakowania makaronu soba
  • 1 liść nori
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w plastry
  • 100 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 jajko, ugotowane 
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 100 g młodej kapusty pokrojonej w grube paski

Sposób przygotowania

  1. Jajko włóż do zimnej wody, kiedy zacznie wrzeć gotuj jeszcze 4 min. Po tym czasie schłodź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i odłóż w chłodne miejsce.
  2. Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Do bulionu włóż pokrojony boczek i kapustę, gotuj 3 min, odstaw bulion na bok.
  4. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Ugotowane na twardo jajko przekrój na 2 połówki.
  6. W misce ułóż makaron, boczek, kapustę, marchew, ½ liścia nori, jajko, zalej bulionem i posyp dymką.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Soba 300g House of Asia

Makaron Soba 300 g

Nowość
Bestseller
Pasta Miso 75g House of Asia

Pasta Miso 75 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI