Hosomaki z łososiem
Hosomaki to jedna z popularnych odmian sushi, które są wytwarzane, zwijane i spożywane w Japonii i na całym świecie. Hosomaki oznacza dosłownie „cienką rolkę” w języku japońskim. Jest to rodzaj sushi, w którym składniki nadzienia i ryż są zawinięte w nori (prażony wodorost morski) na zewnątrz. Hosomaki stanowi jedną z wielu różnorodnych opcji sushi dostępnych w japońskiej kuchni, a różnorodność składników sprawia, że jest to danie zwykle cenione zarówno za smak, jak i estetykę.
Liczba porcji: 1
Czas: 5 min + przygotowanie ryżu
Ostrość:
Łagodne
Składniki
· 1 Liść Nori alg morskich House of Asia
· 60 g Ryżu do sushi House of Asia
· ½ łyżeczki Pasty Wasabi House of Asia
· ½ łyżeczki Sezamu białego House of Asia
· 50 g łososia pokrojonego w paski
Do podania:
· Sos sojowy do sushi Premium House of Asia
· Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia
· Pasta wasabi House of Asia
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. Liść nori przekrój na pół i połóż na macie błyszczącą stroną do dołu.
3. Następnie rozłóż ryż zostawiając od góry około 2 centymetry marginesu.
4. Ryż posmaruj odrobiną wasabi, posyp sezamem i ułóż łososia.
5. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę.
6. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, imbirem oraz wasabi.
TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.
TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.