Fresh spring rolls z tofu i sosem orzechowym
Sięgnijcie po przepis na pyszne fresh spring rolls w wersji wegetariańskiej z nieziemskim sosem orzechowym! Świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem tofu zawinięte w papier ryżowy to doskonały pomysł na lekkie danie. Wszystkie składniki wystarczy pokroić w słupki i zawinąć w papier ryżowy. Gotowe spring rollsy znakomicie uzupełniają sosy: orzechowy lub ostrzejszy sos sriracha.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Spring Rolls:
- 8 płatów papieru ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 200g kiełek fasoli Mung
- 3 liście sałaty np. lodowej
- 1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 1 mała czerwona papryka pokrojona w słupki
- 1 ogórek pokrojony w słupki
- 100 g tofu
- Kilka łyżek czerwonej kapusty okrojonej w piórka
- kilka gałązek kolendry
Sos orzechowy z imbirem:
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
Sposób przygotowania
Spring rolls:
- Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
- Pokrój cebulę w piórka i zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
- Tofu pokrój wzdłuż na plastry, usmaż je na złocisty kolor.
- Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, tofu, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
- Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach.
Sos:
- Dodaj wszystkie składniki do wysokiego naczynia, następnie zblenduj do uzyskania do jednolitej konsystencji.
- Gotowe fresh spring rollsy podawaj z przygotowanym sosem orzechowym lub sosem Sriracha.