Bento z klopsikami z indyka oraz z warzywami
Bento to tradycyjny japoński posiłek zawierający ryż, mięso oraz warzywa. Posiłek pakowany jest to pudełek i zabierany jako drugie śniadanie lub lunch do pracy czy szkoły. Ważnym elementem bento jest estetyczne ułożenie składników. Ładnie podane bento to wyraz szczerych i dobrych uczuć darzonych osobie dla której przygotowany został posiłek. Popularność bento przeniosła się poza granice Japonii i króluje nie tylko w krajach azjatyckich, ale również na innych kontynentach.
Nasze bento zostało przygotowane na bazie warzyw, ryżu oraz małych i smacznych klopsików z indyka z dodatkiem sosu sojowego.
Liczba porcji: 3
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 400 g mielonego mięsa indyka
- 50 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 30 g cebuli drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 300 g ryżu ugotowanego
- 240 g brokułu ugotowanego
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- plasterki marchewki i czarny sezam do dekoracji
Sposób przygotowania
- Na wolnym ogniu usmaż cebulę z czosnkiem i marchewką około 5 min.
- W misce wymieszaj mięso z jajkiem, mąką, sosem sojowym i usmażonymi warzywami.
- Z gotowej masy przygotuj 18 kuleczek.
- Kuleczki smaż na patelni, następnie zalej wodą, około 1cm, przykryj i duś na małym ogniu ok 10 min.
- Podawaj z ryżem i ugotowanymi brokułami. Udekoruj plasterkami marchewki i czarnym sezamem.