Bento massaman curry z dynią i ciecierzycą
Kolejna azjatycka propozycja śniadaniowego lunchu dla tych, którzy lubią smaczne eksperymenty w kuchni 🙂 Dynia i ciecierzyca w intensywnym i aromatycznym sosie z massaman curry zaspokoi głód i zachwyci połączeniem smaków.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki pasty massaman curry
- 1 puszka mleczko kokosowego
- ½ łyżki sosu rybnego
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 200 g dyni Hokaido pokrojonej w grubą (2-3cm) kostkę
- 200 g ugotowanego ryżu
Sałatka:
- 50 g szpinaku baby
- 100 g czerwonej kapusty poszatkowanej
- ½ łyżeczki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Do garnka z wrzącą, osoloną wodą włóż pokrojoną dynię. Gotuj przez trzy minuty. Przełóż do miseczki i odstaw.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, odstaw.
- W garnku wymieszaj mleczko i pastę massaman, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu przez 5 min.
- Dodaj sos rybny, dynię i ciecierzycę, gotuj 2 min.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Danie podawaj z sałatką, ryżem i dymką.