Szaszłyk z kurczakiem i cukinią w sosie sambal oelek

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 20 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 2 łyżki sosu sambal oelek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 cukinia pokrojona wzdłuż na cienkie plastry (np. na maszynie do krojenia)
  • 300 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paski (odpowiadające wielkością plastrom cukinii)
  • 1 łyżeczka soli do marynowania
  • 6 patyczków szaszłykowych

Sposób przygotowania

  1. Plastry cukinii rozłóż na płasko i posyp delikatnie solą, pozostaw na 15 min do zmięknięcia. Po tym czasie wytrzyj dobrze ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrojonego kurczaka zamarynuj w sambal oelek 15 min.
  3. Na każdym plastrze cukinii ułóż plaster kurczaka i zroluj jak najściślej to możliwe. Roladkę przekrój równo na pół.
  4. Połówki roladek nabijak kolejno na patyki szaszłykowe.
  5. Smaż na średnim ogniu po 4-5min z każdej strony.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI