Kurczak w sosie Teriyaki
Jaki jest sekret dobrej marynaty do kurczaka? Połączenie dwóch sosów: sojowego jasnego oraz teriyaki. Przepis ten sprawi, że kurczak będzie bardzo soczysty i nabierze wyjątkowego, wyrazistego smaku i aromatu. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 6 łyżek Sosu Teriyaki House of Asia
- 1 łyżeczka białego sezamu House of Asia
- ½ opakowania Makaronu Chow Mein House of Asia
- 2 filety z kurczaka
TIP: 1 cm startego świeżego imbiru.
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
- Do miski wlej sos sojowy i 2 łyżki sosu teriyaki, włóż kurczaka, przykryj folią i odstaw do lodówki na 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz kurczaka przez 30 minut w otwartym naczyniu żaroodpornym.
SOS NA WIERZCH:
- Na patelni, na małym ogniu podgrzej przez 1 minutę pozostały sos teriyaki.
- Gotową pieczeń pokrój na kawałki i polej podgrzanym sosem teriyaki.
SPOSÓB PODANIA: Pierś z kurczaka posyp białym sezamem i dodaj dymkę. Danie podawaj z makaronem Chow Mein.