Sushi burger
Miłośnicy fast food’ów mają szanse do eksperymentów!
Fuzja kuchni japońskiej i amerykańskiej w jednym daniu to właśnie sushi burger w kolorowej i apetycznej wersji, odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej! Może być przygotowany z tradycyjnych składników sushi lub klasycznego burgera z serem i wołowiną, ale w zdrowej odsłonie z ryżową „bułką”.
Liczba porcji: 2
Czas: 45 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 200 g ryżu do sushi
- 50 ml sosu do ryżu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 50 ml sosu sojowego Premium
- 100 g polędwicy z łososia; pokrojona w5mmplastry
- 4 duże krewetki; surowe, obrane i oczyszczone
- 100 g serka śmietankowego
- 10 g pasty wasabi
- 6 liści szpinaku
- kolorowy sezam; do dekoracji
- liście nori; do dekoracji (opcjonalnie)
- odrobina oleju; do smażenia
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zalej sosem do ryżu.
- W małej miseczce połącz sos do ryżu z kurkumą i zalej ryż. Całość wymieszaj.
- W miseczce wymieszaj serek z pastą wasabi.
- Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju i obsmaż krewetki, aż staną się czerwone.
- Zdejmij je na talerz.
- Z ryżu uformuj 12 małych kulek i delikatnie je spłaszcz. W ten sposób powstają mini „bułeczki”do burgerów.
- Połowę z nich posmaruj powstałym sosem wasabi.
- Na „spodach” mini burgerów ułóżkolejno szpinak, łosoś lub krewetkę. Na końcu zamknij „bułeczkę”.
- Burgery udekoruj nori i kolorowym sezamem.