Makaron ze szparagami i holy basil
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 80 g makaronu vermicelli z fasoli mung
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka pasty Holy Basil (zawiera bulion drobiowy)
- 3 ząbki czosnku; pokrojone w plasterki
- 1 cebula; pokrojona w pióra
- 1,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
- 1 łyżka oleju
- ½ pęczka szparagów; pokrojone w 2 cm kawałki
- ½ cukinii; pokrojona w 2 cm kostkę
- ½ bakłażana; pokrojony w 2 cm kostkę
- sok z ½ limonki
- szczypior; pokrojony w 1 cm kawałki
- kolendra; do dekoracji
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i delikatnie podsmaż czosnek, imbir i cebulę. Wlej mleko kokosowe, sos rybny i dodajemy pastę. Całość wymieszaj.
- Dodaj bakłażana, duś 5-7 minut, następnie wrzuć pozostałe warzywa.
- Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i dodaj sosu. Całość skrop sokiem z limonki.
- Makaron z warzywami wyłóż na talerz i udekoruj szczypiorem oraz kolendrą.