House of Asia
Krem z kukurydzy z żółtym curry

Krem z kukurydzy z żółtym curry

30 min.
4 porcje
pikantne
Warzywa Tajska 15-30 minut

Smakowita zupa o kusząco ostrym akcencie curry, doskonale sprawdzi się jako szybki obiad lub lunch do pracy. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego, które przełamuje pikantność, zupa zasmakuje wszystkim fanom typowo azjatyckiej fuzji smaków.

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżeczki pasty żółte curry 
  • 200 ml mleczka kokosowego 20-22%
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 500 g mrożonej kukurydzy 
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki 
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę 
  • Pieprz świeżo mielony do smaku 
  • 3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry 

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, ziemniaka oraz kukurydzę. Dodaj pastę curry, bulion oraz mleczko kokosowe. Gotuj do uzyskania miękkości warzyw. Ostudź i zmiksuj. 
  2. Krem z kukurydzy dopraw sosem sojowym oraz pieprzem.
  3. Podawaj z kolendrą.   

Tu kupisz nasze produkty