
Krem z kukurydzy z żółtym curry
Smakowita zupa o kusząco ostrym akcencie curry, doskonale sprawdzi się jako szybki obiad lub lunch do pracy. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego, które przełamuje pikantność, zupa zasmakuje wszystkim fanom typowo azjatyckiej fuzji smaków.
Składniki
- 2 łyżeczki pasty żółte curry
- 200 ml mleczka kokosowego 20-22%
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g mrożonej kukurydzy
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę
- Pieprz świeżo mielony do smaku
- 3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, ziemniaka oraz kukurydzę. Dodaj pastę curry, bulion oraz mleczko kokosowe. Gotuj do uzyskania miękkości warzyw. Ostudź i zmiksuj.
- Krem z kukurydzy dopraw sosem sojowym oraz pieprzem.
- Podawaj z kolendrą.