House of Asia
Kurczak z mango i czerwonym curry house of asia

Kurczak z mango i czerwonym curry

30 min
1 porcje
pikantne
Kurczak Owoce Tajska 15-30 minut

Kurczak z mango i czerwonym curry to pyszne tajskie danie dla miłośników ostrych smaków.  Wykorzystanie orzeźwiającej trawy cytrynowej, limonki, słodkiego mango oraz ostrej pasty curry nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru i smaku. Smacznego!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Sałatka: 

  • 200 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 4 łyżeczki Czerwonej pasty curry House of Asia
  • 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 2 szalotki
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • świeża kolendra
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm startego imbiru

Przygotowanie marynaty do kurczaka:

  • 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 50 g Sezamu białego House of Asia
  • 300 g piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • starty imbir
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę pokrój w piórka, podsmaż chwilę na patelni.
  2. Dodaj pastę curry, przyprawy, starty imbir, czosnek i mleczko kokosowe ciągle mieszając.
  3. Dodaj trawę cytrynową pociętą na małe kawałki (kroić pod skosem).
  4. Mango obierz i podziel na plastry. Ułóż na talerzu, polej sokiem z limonki. Posyp kolendrą i odstaw.
  5. Następnie pokrój kurczaka w paski i przygotuj panierkę.
  6. Połącz roztrzepane jajko z sosem sojowym, posiekanym imbirem i czosnkiem. 
  7. Kurczaka w panierce usmaż na oleju lub upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
  8. Podawaj z makaronem ryżowym.

Tu kupisz nasze produkty