House of Asia
Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake House of Asia

Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake

30 min.
4 porcje
lekko pikantne
Makaron Warzywa Chińska Grzyby Tofu 15-30 minut

Anita Daraż-Barniak przygotowała dla Was coś wyjątkowego – makaron z warzywami i tofu otulony w esencjonalny sos z grzybów shiitake! Dzięki chrupiącej marchewce oraz papryce danie nabiera doskonałego smaku i struktury. Smacznego!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 250 g makaronu Chow Mein
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 100 g sosu z grzybów shiitake
  • 180 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 zielone papryki pokrojone w słupki
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cm imbiru drobno posiekanego
  • Sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • Sezam biały
  • Szczypiorek posiekany
  • Natka pietruszki posiekana

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Do miski włóż tofu i zalej octem oraz 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmaż tofu na złoty kolor.
  3. W woku rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę, imbir, czosnek oraz marchewkę. Dodaj sos z grzybów shiitake, paprykę oraz 3 łyżki sosu sojowego. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie dodaj tofu i makaron. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
  4. Danie podawaj posypane sezamem, szczypiorkiem i natką pietruszki.

Tu kupisz nasze produkty