Przywołaj lato i zrób razem z nam i przepyszota słoneczne curry. Danie będzie niezwykle aromatyczne, rozgrzewające, pełne smaku i z pewnością doda dużo energii. A zrobisz je w zaledwie 30 min.
Składniki· 2 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia · 400 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara · 2 łyżki oleju · 1 pierś z kurczaka pokrojonej w cienkie paski · 250 ml bulionu warzywnego · po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonej w grubsze paski · 1 duża cebula pokrojona w piórka · 4 listki kaffiru · sok z 1 limonki · świeże zioła do posypania (np. kolendra) · 200 g ryżu jaśminowego |
Sposób przygotowania1. W woku lub większym garnku, lub na patelni rozgrzewamy olej. 2. Wrzuć czerwoną pastę curry i podsmaż ją przez kilka minut, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku i aromatu. 3. Następnie wlej mleczko kokosowe i zagotowuj. 4. Wrzuć kawałki kurczaka i gotuj przez następne 5 minut. 5. Wlej bulion, dorzuć paprykę, cebulę, liście kaffiru (limonki), wyciśnij sok z limonki i całość gotuj około 10 minut. 6. Curry podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym i posyp świeżą kolendrą. |