Aromatyczny makaron z kurczakiem i czerwonym curry



Aromatyczny makaron z kurczakiem i czerwonym curry House of Asia

Nic tak nie podsyca apetytu jak zapach świeżo przygotowanego makaronu z pikantnym kurczakiem. Proste i szybkie danie dla miłośników sycących posiłków.

Składniki

  • ½ op makaronu chow mein
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki pasty czerwone curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego 12-14%
  • 300 g piersi kurczaka pokrojonej na 10-12 kawałków
  • 200 g cukinii pokrojonej w grube pół-talarki
  • 200 g bakłażana pokrojonego w grubą kostkę
  • 100 g pora pokrojonego w pół-talarki
  • 1 łyżka imbiru drobno posiekanego
  • 1 łyżka czosnku drobno posiekanego
  • olej roślinny do smażenia
  • kolendra i limonka do podania

Sposób przygotowania

  1. Na patelni podsmaż czosnek, imbir i pora.
  2. Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj.
  3. Do gorącego mleka dodaj kurczaka i warzywa. Ułóż na wierzchu suchy makaron i przykryj patelnię. Po 5 min wymieszaj wszystko i duś kolejne 10 min.
  4. Podawaj z limonką i świeżą kolendrą.