Azjatyckie pączki z nadzieniem mango



Azjatyckie pączki z nadzieniem mango Mientablog House of Asia

Łapcie przepis na przepyszne, mięciutkie i pełne nadzienia pączki od Mientablog. Puszyste ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i egzotycznie słodkie mango jest warte grzechu nie tylko w Tłusty Czwartek. Sprawdźcie sami.

Składniki

  • 125 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
  • 50 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • Puszka 450 g pulpy z mango Alphonso QF
  • 1 łyżeczka agar agar z wodorostów QF
  • Opcjonalnie cukier, jeśli chcecie, by nadzienie było bardzo słodkie, ale ja najbardziej lubię naturalny smak mango i polecam nie dosładzać 🙂
  • 2 l oleju do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, mleczko kokosowe, spirytus i ubite żółtka. Zagniataj ciasto około 10 minut, po czym dodaj masło i zagniataj kolejne 10 minut.
  3. Ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  4. W tym czasie pulpę z mango przelej do garnuszka, dodaj agar agar, dokładnie wymieszaj, zagotowuj i odstaw do ostudzenia i zgęstnienia. 
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel je na 8-9 części (po 60-65g). Przykryj i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 
  6. Olej rozgrzej do 175 stopni. Pączki smaż partiami po 3 min z każdej strony.
  7. Ciepłe nadziej mango i posyp cukrem pudrem.