Odmień swój wigilijny barszcz czerwony i dodaj do niego pachnących grzybów Shiitake. Jego smak z pewnością zachwyci i będzie miłym wspomnieniem.
Składniki60 g Grzybów Shiitake suszonych House of Asia 3-4 łyżki Bezglutenowego sosu sojowego jasnego House of Asia 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia 2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół 2 l wody 2 kg buraków 1 średni seler 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 2 cebule przekrojone na pół 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 goździki 2 łyżki suszonego majeranku Sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania1. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut. 2. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienkie plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy. 3.Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. 4.Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą. TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem. TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu buraczanego. |