Bento massaman curry z dynią i ciecierzycą



Kolejna azjatycka propozycja śniadaniowego lunchu dla tych, którzy lubią smaczne eksperymenty w kuchni 🙂 Dynia i ciecierzyca w intensywnym i aromatycznym sosie z massaman curry zaspokoi głód i zachwyci połączeniem smaków.

Składniki

  • 2 łyżki pasty massaman curry
  • 1 puszka mleczko kokosowego
  • ½ łyżki sosu rybnego
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 200 g dyni Hokaido pokrojonej w grubą (2-3cm) kostkę
  • 200 g ugotowanego ryżu

Sałatka:

  • 50 g szpinaku baby
  • 100 g czerwonej kapusty poszatkowanej
  • ½ łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą włóż pokrojoną dynię. Gotuj przez trzy minuty. Przełóż do miseczki i odstaw.
  2. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, odstaw.
  3. W garnku wymieszaj mleczko i pastę massaman, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu przez 5 min.
  4. Dodaj sos rybny, dynię i ciecierzycę, gotuj 2 min.
  5. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
  6. Danie podawaj z sałatką, ryżem i dymką.