Bibimbap z wołowiną i pastą chili



Bibimbap z wołowiną i pastą chili Edyta Dyduch House of Asia

Wyjątkowe, różnorodne danie łączące w sobie niesamowitą fuzję smaków. Świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj je i przekonaj się jak smakuje Azja! Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Edytą Dyduch.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W misce wymieszaj 1 łyżeczkę pasty gochujang, 1 łyżeczkę pasty chili, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę cukru kokosowego. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj mięso. Dokładnie wetrzyj marynatę w strukturę mięsa, a następnie odstaw całość do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju sezamowego, a następnie podsmaż marchewki. Dodaj ½ łyżeczki sosu sojowego, ½ łyżeczki pasty chili, sól oraz pieprz. Gotowe marchewki odłóż na talerz.
  4. Na tej samej patelni podsmaż paprykę. Dodaj ½ łyżeczki sosu sojowego oraz ½ łyżeczki cukru kokosowego. Podsmaż przez 2-3 minuty i odłóż na talerz.
  5. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Dodaj czosnek, ziarna sezamu i odrobinę sosu sojowego. Podsmaż przez 2-3 minuty i odłóż na talerz.
  6. W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę pasty gochujang, 1 łyżeczkę pasty chili, sok z limonki, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę cukru kokosowego oraz 1 łyżkę octu ryżowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni podsmaż mięso z obu stron po 3-4 minuty. Odłóż do ostygnięcia, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
  8. Na patelni usmaż jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Do miseczek wyłóż ryż. Na środek dodaj usmażone jajko, mięso oraz warzywa. Całość posyp dymką oraz ziarnami sezamu, a następnie polej wcześniej przygotowanym sosem.