Bób smażony po tajsku



Bób smażony po tajsku House of Asia

Nadszedł sezon na bób w Polsce! Mamy dla Was propozycję –  przepis na bób smażony po tajsku z czerwoną pastą curry. Możecie go zrobić jako danie główne lub jako dodatek do ryży czy tajskiego makaronu.

Składniki

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (może być 1 jeśli lubicie łagodniejszy smak)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 500 g bobu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • Kawałek imbiru ok 2 cm
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Bób wrzucamy na 2 minuty do gotującej się wody, odcedzamy odstawiamy na chwilę do ostudzenia. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra, czosnek w plasterków a chili i imbir na drobne kawałki.
  2. Ostudzony bób obieramy z łupinek.
  3. Na mocno rozgrzanym tłuszczu przesmażamy cebulę, czosnek, chili i imbir. Ok 2 minuty, następnie dodajemy pastę curry i bób i smażymy kolejne 2 minuty.
  4. Następnie dodajemy trochę wody i sos rybny. Chwilę podsmażamy by płyn odparował.