Bułeczki bao z kurczakiem i piklowaną cebulą



Bułeczki bao z kurczakiem i piklowaną cebulą House of Asia

Zjawiskowe bułeczki bao to niesamowicie pulchne i smakowite pieczywo charakterystyczne dla azjatyckiego street foodu. Dzięki dodatkowi aromatycznych past i sosów całość jest wyjątkowo soczysta i posiada bogaty smak. Smacznego!

Składniki

  • 3 łyżeczki pasta czosnek imbir chili
  • 8 łyżek sosu hoisin
  • 4 podudzia z kurczaka pokrojone w paski
  • 1 cebula pokrojona w pół plastry 
  • 2 łyżeczki szczypiorku drobno pokrojonego
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki orzechów nerkowca prażonych

Ciasto Bao:

  • 550 ml wody 
  • 40 g oleju rzepakowego + 2 łyżki do natłuszczenia miski 
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru  
  • 420 g mąki typ 00
  • ¼  łyżeczki soli 
  • ½ proszku do pieczenia 

Piklowana cebula:

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj wodę, olej, drożdże i cukier. Delikatnie podgrzej do temperatury 40°C. Następnie dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość za pomocą miksera i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. W rondelku wymieszaj wodę, ocet ryżowy oraz cukier kokosowy. Zagotuj i wystudź. Do dużej miski włóż cebulę, a następnie zalej całość wcześniej przygotowaną mieszanką. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzej olei i przesmaż kurczaka. Dodaj cebulę, a następnie dopraw pastą z czosnku, pastą z imbiru, solą oraz pieprzem. Następnie dodaj sos hoisin oraz świeży szczypiorek.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i oprósz mąką, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrój kółka, każde posmaruj olejem i złóż na pół. Odstaw na bok i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na 15/20 minut. Wyrośnięte bułeczki bao paruj przez około 8 minut w koszykach bambusowych lub w piecu z funkcją pary.
  5. Do przygotowanych bułeczek nałóż farsz wraz z piklowaną cebulką piklowaną, a następnie posyp orzechami nerkowca.