Bułeczki bao z kurczakiem i warzywami Pysznie czy przepysznie



Bułeczki bao z kurczakiem i warzywami Pysznie czy przepysznie House of Asia

Łapcie szybki przepis na niezwykle mięciutkie bułeczki bao z warzywami do woka i sosem do kaczki po pekińsku. Dzięki gotowej propozycji warzyw ze słoiczka danie wykonasz jeszcze sprawniej, a nasz sos sprawi, że mięso w bułeczkach będzie aromatyczne i delikatnie słodkie. Za przepis dziękujemy Monice Pysznie czy przepysznie.

Składniki

3 łyżeczki Sosu do kaczki pekińsku House of Asia

1 słoik Warzyw do woka House of Asia

6 bułeczek Bao

4 łyżki oleju

400 g fileta z kurczaka pokrojonego w cienkie paski

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżka soku z limonki

1 cebula pokrojona w piórka

1 ząbek czosnku

Sól i pieprz

DODATKOWO:

100 g kapusty czerwonej (surowa lub konserwowa)

1 łyżeczka jasnego sezamu

Natka pietruszki 

 

Sposób przygotowania

1. Do mięsa dodaj sos do kaczki po pekińsku, czosnek granulowany i sok z limonki. Całość wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 30 min.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż zamarynowanego kurczaka.

3. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i krótko podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączone z zalewy warzywa do woka. Całość podsmaż na dużym ogniu przez 5 min. Dopraw solą i pieprzem.

4. Bułeczki bao paruj na koszyczku bambusowym, a następnie do jeszcze ciepłych bułeczek włóż kolejno: warzywa, mięso, kapustę czerwoną. Całość posypać sezamem i udekoruj natką pietruszki.

TIP: Możesz użyć gotowych bułeczek bao lub skorzystać z tego przepisu na ich wykonanie Kliknij tutaj>