Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko Praktykulinarni



Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko House of Asia Praktykulinarni

Macie smaka na chrupiącego kurczaka? Beata Praktykulinarni stworzyła niezwykły przepis na kurczaka w marynacie, gdzie w roli głównej gra aromatyczna, oryginalna, japońska 🇯🇵 pasta wasabi S&B i sos sojowy House of Asia. Idealną chrupkość nuggetsów zapewni Wam, nasza niezawodna panierka panko.

Składniki

Marynata:

Panierka:

  • 100 g panierki Panko House of Asia
  • 160 g Mąki wymieszanej z łyżeczką ostrej papryki i połową łyżeczki pieprzu
  • 2 dużej jajka L
  • 2-2,5 szklanki Oleju do głębokiego smażenia

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty wymieszaj w głębokim talerzu, włóż kawałki kurczak, dokładnie natrzyj marynatą i odstaw na co najmniej 15 minut.
  2. Przygotuj 3 talerze, do jednego wsyp mąkę i przyprawy, w drugim roztrzep jajka, do trzeciego nasyp panko.
  3. W rondlu rozgrzej olej, w którym będziesz smażyć. Możesz też usmażyć kawałki kurczaka na patelni, na małej ilości oleju, upiec w piekarniku albo wykorzystać frytownicę. Uważaj jednak, żeby olej nie był zbyt gorący, bo panierka przypali się bardzo szybko, a mięso pozostanie surowe w środku.
  4. Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i panko. Odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  5. Smaż partiami na złoty kolor, po ok. 4 minuty, obracając w trakcie. Jeśli smażysz we frytownicy, ustaw temperaturę na 170-175 stopni. Usmażone nuggety przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj z kawałkami limonki, sosem słodko-kwaśnym i surówką z kapusty.