Chrupiące polędwiczki z indyka



Niezastąpione na wieczorny seans filmowy w gronie znajomych. Chrupiące polędwiczki z indyka podane z lekko pikantnym sosem na bazie Sambal Oelek smakuje niesamowicie, a przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste.

Składniki

  • 300 g polędwiczki indyka pokrojonej w paski o grubości 2 cm
  • 100 g panco
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • sól i pieprz do marynaty
  • 1 l oleju do smażenia

    Sos:

  • 1 łyżka sambal oelek
  • 2 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki dopraw solą i pieprzem, pozostaw na 15min
  2. Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy
  3. Polędwiczki najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w Panco.
  4. Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
  5. Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.