Chrupiący kurczak w tempurze



Chrupiący kurczak w tempurze kuchnia tajska House of Asia

Sprawdźcie nasz przepis na chrupiący kurczak z sosem Sambal Oelek. Kurczaka zanurzamy w mieszance do tempury i krótko smaży na głębokim oleju, tworząc w ten sposób delikatną, pyszną otoczkę.  Gotowe danie idealnie smakuje z sosem Sambal Oelek. Ma niezwykle ostry, kwaskowaty, lekko słony smak. Dla miłośników ostrych przypraw – pozycja obowiązkowa.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka zamarynuj w sosie ostrygowym z dodatkiem pieprzu, odstaw na 15 minut.
  2. Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
  3. Kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w panierce do tempury.
  4. Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
  5. Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.