Chrupiący makaron z kurczakiem i grzybami Shiitake Nietylkopasta



Chrupiący makaron z kurczakiem i grzybami shiitake Nietylkopasta House of Asia

Tak chrupiącego makaronu jeszcze nie jedliście. Nietylkopasta.pl zdradza sekret na przepysznie chrupiący makaron Chow Mein z kurczakiem i grzybami shiitake. Wystarczy 25 minut i parę składników, aby oczarować swoją drugą połówkę.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Chow Main 
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 opakowanie grzybów shiitake
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 szklanka pokrojonych warzyw (np. brokuła i płaskiej zielonej fasolki)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 200 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 200 ml wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego lub innego oleju do smażenia w woku
  • sezam do posypania dania
  • świeże kolendra lub posiekana dymka do posypania

Sposób przygotowania

  1. Grzyby shitake przełóż do miseczki i zalej gorącą gotowaną wodą. Odstaw na czas przygotowania reszty dania.
  2. Makaron chow main ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie  rozgrzej piekarnik do 130-150 stopni C, aby za chwilę pomógł Ci utrzymać temperaturę makaronu.
  3. Po ugotowaniu podziel makaron na 2 lub 3 mniej więcej równe części i rozłóż je na płaskie okrągłe elementy. Najlepiej robić to na talerzach.
  4. Na patelni podsmaż 1,5 łyżki oleju i włóż gniazdko makaronowe. Podsmażaj około 3 minut z każdej strony, do czasu kiedy makaron stanie się chrupiący i zarumieni się. Powinien być podsmażony z obu stron. Po usmażeniu włóż gniazdka makaronowe do piekarnika aby nie wystygły w czasie przygotowania reszty.
  5. W miseczce połącz sos sojowy, sos rybny, ostrygowy oraz pieprz.
  6. Pokrój kurczaka w drobną kostkę lub w paseczki i dodaj do niego 1,5 łyżki przygotowanego sosu. Odstaw.
  7. Do reszty sosu dodaj mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną i bulion.
  8. Na patelni na reszcie oleju podsmaż kurczaka, wystarczy około 5-6 minut. Jak już będzie prawie gotowy dodaj warzywa i grzyby shitake, a następnie podsmaż wszystko razem. Po kolejnych kilku minutach dolej przygotowany sos oraz 200 ml wody lub bulionu, bo sos zgęstnieje przez mąkę. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
  9. Na talerzach układaj chrupiące gniazdka makaronowe, sos z kurczakiem, warzywami i grzybami, a wszystko posyp sezamem, dymką lub kolendrą. Podawaj od razu!