Cukinia faszerowana z grilla



Cukinia faszerowana z grilla House of Asia

Cukinia z grilla faszerowana mięsem, warzywami i posypana serem to bardzo proste i szybkie danie. Sos sojowy doda świetnego aromatu i orientalnego smaku!

Składniki

Farsz

  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 100 g pomidorków cherry
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki bazylii lub pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Cukinie umyj, przekrój na pół, wydrąż miąższ.
  2. Wymieszaj sos sojowy z sokiem z limonki i polej każdą połówkę. Grilluj ok. 10 minut obracając cukinie by zgrillowała się z każdej strony.
  3. Przygotuj farsz. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż aż uwolni się aromat.
  4. Dodaj mięso mielone i smaż, aż zbrązowieje ok 5 minut. Następnie dodaj sos sojowy.
  5. Przygotowany farsz nakładaj do zgrillowanych połówek cukinii, wierzch posyp startym żółtym serem. Następnie grilluj jeszcze 3 min.
  6. Gotowe cukinie posyp ziołami.