Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym



Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Masz ochotę na zdrową i niebanalną rybę? Ugotuj ją w parowarze, dzięki temu będzie soczysta i lekkostrawna. Dodatkowo, aby nadać potrawie azjatyckiego twistu i ciekawego smaku, nafaszeruj rybę pastą z imbiru, chili i zieloną cebulką. Wystarczy niecałe 30 minut, kilka składników i pyszne danie będzie gotowe.

Składniki

  • 2-3 suszone namoczone grzyby Mun 
  • 1 łyżka pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 1 łyżeczka 0leju sezamowego
  • 500 g filetu z dorsza
  • 4 zielone cebulki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej dymki 
  • ½ łyżeczki posiekanej świeżej papryczki chili 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry  
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Upewnij się, że ryba nie ma łusek i jest dokładnie wypatroszona. Umyj ją i osusz ręcznikiem papierowym w środku i na zewnątrz. Natnij obie strony ryby po przekątnej w odstępach ok. 2,5 cm. Następnie natrzyj solą i olejem sezamowym od wewnętrznej i zewnętrznej strony.
  2. Grzyby wymieszaj z zielonymi cebulkami, pastą z imbiru, chili i dopraw do smaku sosem sojowym. Nafaszeruj rybę połową nadzienia, resztę nałóż na rybę. Umieść na talerzu w gorącym parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
  3. Rozgrzej olej w małym rondlu, aż zacznie wrzeć. Wyjmij rybę z naczynia parowego, ułóż na niej dymkę, polej pozostałym sosem sojowym następnie zalej gorącym olejem wzdłuż całej długości ryby. Podawaj na gorąco.