
Faworki po koreańsku z sezamem i imbirem

Tradycyjne faworki w wersji koreańskiej – z dodatkiem sezamu i imbiru. Chrupiące, delikatnie słodkie i pełne egzotycznego smaku. Możesz je podać klasycznie z cukrem pudrem lub skropić aromatycznym syropem o cytrusowo-korzennym aromacie. Taki deser zaskoczy każdego miłośnika nietuzinkowych smaków!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 minut + czas smażenia
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia
- 1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki wody
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Cukier puder do podania
Sposób przygotowania
- W misce połącz ze sobą mąkę, sól, cukier, pastę z imbiru, sezam oraz wodę. Następnie całość zagnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Zawiń ciasto w folię i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
- Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na wąskie paski. Każdy natnij na środku i wywiń formując faworki.
- W międzyczasie rozgrzej olej i usmaż faworki w głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze. Posyp cukrem pudrem.
Tip: Chcesz nadać bardziej azjatyckiego charakteru? Przygotuj aromatyczny syrop, podgrzewając ze sobą 1 łyżeczkę Trawy cytrynowej mielonej House of Asia,1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody oraz 1 łyżeczkę cynamonu.