Faworki po koreańsku z sezamem i imbirem

Tradycyjne faworki w wersji koreańskiej – z dodatkiem sezamu i imbiru. Chrupiące, delikatnie słodkie i pełne egzotycznego smaku. Możesz je podać klasycznie z cukrem pudrem lub skropić aromatycznym syropem o cytrusowo-korzennym aromacie. Taki deser zaskoczy każdego miłośnika nietuzinkowych smaków!

5 / 5. Ilość głosów: 285

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 minut + czas smażenia

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. W misce połącz ze sobą mąkę, sól, cukier, pastę z imbiru, sezam oraz wodę. Następnie całość zagnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Zawiń ciasto w folię i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na wąskie paski. Każdy natnij na środku i wywiń formując faworki.
  3. W międzyczasie rozgrzej olej i usmaż faworki w głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze. Posyp cukrem pudrem.

Tip: Chcesz nadać bardziej azjatyckiego charakteru? Przygotuj aromatyczny syrop, podgrzewając ze sobą 1 łyżeczkę Trawy cytrynowej mielonej House of Asia,1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody oraz 1 łyżeczkę cynamonu.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120 g

Nowość
Bestseller
Trawa cytrynowa mielona 120g House of Asia

Trawa cytrynowa mielona 120 g

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI