Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry



Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry House of Asia Flymetpthespoon

Gołąbki to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. A może czas na zmiany? Wprowadź nutę Azji do swojej kuchni i przygotuj gołąbki z dodatkiem mleczka kokosowego i czerwonej pasy curry. Będzie azjatycko, pikantnie, ale przede wszystkim prosto i  smacznie! Flymetothespoon pokaże Wam krok po kroku jak przygotować to pyszne danie z azjatyckim twistem. 

Składniki

  • 2 łyżki pasty imbir czosnek chilli
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 mała młoda kapusta
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskie
  • 1 łyżka soli

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści wydrąż ze środka “głąb”. Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Włóż kapustę i sparz ją tak, aby liście swobodnie zaczęły odchodzić . Wtedy wyjmij zblanszowane liście na talerz i pozostaw do wystudzenia .
  2. Do pozostałej po kapuście wody dodaj passatę pomidorową, koncentrat, pastę curry oraz skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Później dodaj mleczko kokosowe i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rumiany kolor .
  4. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, ryż i dopraw do smaku sosem ostrygowym oraz pastą imbir, czosnek, chili. Dodaj też przesmażoną wcześniej cebulę i dokładnie wymieszaj.
  5. Ułóż liście na desce. Na środku każdego z nich połóż porcję mięsa i zawijaj jak krokiety. Gotowe gołąbki odkładaj do garnka wyłożonymi liśćmi lub na blaszkę, zawinięciem do dołu. Całość zalej sosem i gotuj pod przykryciem lub piecz przez 1,5 godziny w 160 *C .