Grillowany łosoś w sosie teriyaki z sałatką z cukinii



Grillowany łosoś w sosie teriyaki Mateusz Krojenka House of Asia

Sięgnijcie po sprawdzony przepis na grillowanego łososia w sosie teriyaki od znanego kucharza MasterCheffa – Mateusz Krojenki. Danie to świetnie sprawdzi się na spotkanie grillowe ze znajomymi oraz na pyszną kolację we dwoje. 

Składniki

2 kawałki łososia po 150 g

Marynata :

  • 70 ml sosu teriyaki
  • Sok z 0.5 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • Skórka z limonki

Sałatka :

  • Cukinia pokrojona w kostkę
  • ½ świeżego mango pokrojonego w kostkę
  • Natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • Szczypta cukru
  • 50 ml oliwy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Łosoś:

  1. Wszystkie składniki do marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Następnie marynujemy w nim łososia przez 2 godz.
  2. Następnie smażymy łososia na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej 4 min z każdej strony.

Sałatka :

  1. Do naczynia dodaj wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę cukru, sól, pieprz oraz oliwę. Następnie dodaj warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Na talerz połóż gotową sałatkę oraz łosoia i polej  wszystko sosem teriyaki.