Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki



Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki House of Asia

Jackfruit to odkrycie kuchni wegańskiej. Jego niedojrzałe owoce mają smak i konsystencje podobną do mięsa, dlatego mogą być jego świetnym zamiennikiem. Jeśli unikasz mięsa w swojej diecie to koniecznie spróbuj przepisu szaszłyki z jackfruitem, tofu i cebulką z dodatkiem aromatycznego sosu Teriyaki. Smacznego!

Składniki

  • 4 łyżki sosu Teriyaki
  • 565 g zielonego jackfruita pokrojonego w kostkę
  • 250 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę 
  • Patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz i pokrój.
  2. Tofu osusz i pokrój w kostkę 1 cm na 3 cm. Cebule pokrój.
  3. Przygotowane składniki nadziej na patyczki do szaszłyków w następującej kolejności: cebula, tofu, jackfruit, i ponownie cebula tofu, jackfruit .
  4. Za pomocą pędzelka posmaruj przygotowane szaszłyki sosem Teriyaki. Grilluj na rumiany kolor, co jakiś czas powtarzając smarowanie sosem.