Grzyby po azjatycku



Grzyby po azjatycku house of asia

Sezon na grzyby trwa! Jesień to najlepszy okres, aby wyruszyć na grzybobranie. Tym razem przygotowaliśmy dla Was przepis na grzyby po azjatycku w sosie ostrygowym. Sprawdzi się świetnie jako samodzielne danie albo dodatek do ryżu czy makaronu. Smacznego!

Składniki

  • 30 g grzybów Mun
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 400 g mieszanych grzybów leśnych
  • 2 łyżki oleju
  • 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 4 cebule dymki, pokrojone
  • 1 papryczka chili
  • garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania

1. Namocz suszone grzyby Mun w gorącej wodzie przez 2-3 min. Kiedy zmiękną odsącz i pokrój na kawałki.
2. Świeże grzyby oczyść i pokrój na kawałki.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Dodaj czosnek, imbir, chili i cebulę. Smaż 3 min. do zeszklenia.
4. Dodaj grzyby i wszystko wymieszaj. Smaż na średnim ogniu 4 min.
5. Dodaj sos ostrygowy i smaż kolejne 4 min.
6. Dodaj kolendrę i wymieszaj.