Wielkimi krokami zbliża się najstraszniejsza noc w roku! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich straszne danie w wersji japońskiej – Halloweenowe temari sushi. To kulki ryżowe owinięte soczystym łososiem i udekorowane minkami z liści nori. Temari sushi to prosty i szybki sposób na spektakularne danie. Do dzieła!
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według naszego przepisu jak ugotować ryż do sushi. Gotowy ryż pozostaw do wystygnięcia.
- Łososia pokrój w cienkie plastry.
- Z arkusza nori powycinaj różne kształty (np. paski, kwadraciki), tak aby powstały minki, które przykleisz na łososiu.
- Następnie z ryżu uformuj kuleczki o średnicy 3-4 cm i posmaruj je wasabi.
- Na folii spożywczej nałóż plaster łososia i ryż. Zbierz końce folii i zwiń ciasno kulkę. Jedną kulkę zostaw z samym ryżem.
- Na gotowe temari sushi nałóż wycięte minki z liści nori. Podawaj z sosem sojowym do sushi i imbirem.
TIP: Aby ryż się nie kleił, zwilż dłonie octem ryżowym.
|