Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem



Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem House of Asia

Spróbuj naszej wariacji klasycznego hummusu! Dzięki dodatkowi grzybów shiitake pasta jest bardzo aromatyczna, a mleczko kokosowe sprawia, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa. Smacznego!

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nastaw na 180°C. Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a następie wyłóż kawałki pietruszki. Piecz do miękkości.
  2. W miseczkę wlej wodę i namocz grzyby shiitake przez 30 min, a następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim pokrojone grzyby wraz z cebulą. Odłóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju.
  3. Do miski włóż pieczoną pietruszkę i zalej mleczkiem kokosowym. Zmiksuj blenderem, a następnie dopraw do smaku pastą tahini, olejem sezamowym, chili, sosem sojowym, sola oraz pieprzem.
  4. Gotowy hummus posyp smażonymi grzybami z cebula, sezamem, natką pietruszki oraz kolendrą.