Jak ugotować jajko marynowane do Ramenu?



Jak ugotować jajko do Ramenu? House of Asia

Jajko ugotowane dokładnie tak, by białko było delikatne, a żółtko półpłynne, to kluczowy składnik wzbogacający smak i teksturę tradycyjnego Ramenu. Postępując zgodnie z poniższymi krokami naszego Szefa Kuchni, przygotujesz doskonałe jajko, które idealnie komponuje się z aromatycznym bulionem i makaronem.

Składniki

Zalewa:

100 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia

50 ml Sosu Mirin House of Asia

3 łyżki Octu ryżowego House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

100 ml wody

2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

1. Jajka włóż do zimnej wody. Gotuj przez 6 minut, licząc czas od rozpoczęcia wrzenia wody. Przelej zimną wodą i obierz. 

2. Wszystkie składniki zalewy przełóż do rondla i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Wystudź.

3. Jajka przełóż do słoika lub pojemnika, który można zamknąć i zalej chłodną zalewą. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

TIP: Zamarynowane jajka możesz przechowywać do 7 dni w lodówce.