Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka na grillu?



Jak zrobić soczyste piersi z kurczaka na grillu? House of Asia

Lubicie grillowaną pierś z kurczaka ale nie wiecie jak zrobić aby była soczysta? Z pomocą przychodzi nasz szef kuchni Jarek Owczarczyk. Sekretem na to, żeby pierś z kurczaka była soczysta w środku, jest odpowiednie jej zamarynowanie oraz dłuższe leżakowanie w lodówce. Wystarczą trzy składniki: mleczko kokosowego , pasta imbir czosnek chili oraz sos sojowy jasny, które sprawią, że potrawa będzie udana. Pamiętajcie aby mięso położyć na dobrze rozgrzany ruszt. Do dzieła!

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Piersi kurczaka umyj i dokładnie osusz
  2. Każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.
  3. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to zostaw mięso w lodówce na całą noc.

TIP: Aby marynata była aromatyczna bazylie należy sparzyć i zahartować w wodzie z lodem. Później odciśnij i dodaj do marynaty.