Japoński hot pot z makaronem Udon i krewetkami



Przepis Japoński hot pot z makaronem udon i krewetkami House of Asia

Przepyszny hot pot z makaronem udon to tradycyjne jednogarnkowe danie azjatyckie.

Składniki

  • 1/4 opakowania makaronu Udon
  • 2 saszetki pasy miso
  • 2 grzyby shitake, namoczone min 60 min
  • 50 g brokułu (2 różyczki)
  • 30 g marchewki (3 grube słupki)
  • 60 g łososia (3 kawałki)
  • 3 szt krewetka tygrysia
  • 1 łyżeczka dymki posiekanej
  • 1 łyżeczka posiekanych liści alg
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 300 ml wody
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

1. W rondelku rozgrzej olej na średnim ogniu, włóż krewetki i łososia, posól, obsmaż 40 sekund z każdej strony, wyjmij i odłóż.
2. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia, dodaj brokuł, marchew i grzyby. Zmniejsz ogień, dodaj pastę miso i gotuj wolno 5 minut, nie doprowadzaj do wrzenia.
3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż do dużej miski.
4. Ułóż rybę i krewetki.
5. Zalej zupą z warzywami i udekoruj kawałkami Nori i dymką.