Japońskie placki Okonomiyaki z suszonymi płatkami tuńczyka
Japońska uczta w 12 minut! Przenieś się do Kraju Kwitnącej Wiśni z prostym przepisem na placki Okonomiyaki. Delikatne ciasto, aromatyczny sos Tonkatsu i płatki tuńczyka Katsuobushi – idealna harmonia smaków na lunch, obiad czy kolację.
Liczba porcji: 4
Czas: 12 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 4 łyżki Sosu Tonkatsu House of Asia
- 50 g Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia drobno pokrojonego
- 1 marchewka
- ½ główki małej białej kapusty
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść kolendry drobno pokrojonej
- 30 g dymki drobno pokrojonej
- Sól do smaku
- 100 ml bulionu
- Olej do smażenia
- 5 g suszonych płatków tuńczyka (Katsuobushi)
Do podania Sos Tonkatsu House of Asia, Młody imbir do sushi różowy House of Asia, majonez i dymka.
Sposób przygotowania
- Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę, dodaj mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia i bulion.
- Kapustę i marchew pokrój w cienkie zapałki (im cieniej tym lepiej). Kapustę przełóż do dużej miski, posól i odstaw na około 10 minut. Odciśnij nadmiar wody.
- Do dużej miski przełóż kapustę, dodaj marchew, kolendrę, imbir oraz dymkę. Wymieszaj razem z ciastem. Na patelni rozgrzej olej, formuj duże placki o średnicy wielkości patelni. Smaż na małym ogniu z obu stron, do momentu aż będą rumiane.
- Gotowe okonomiyaki posmaruj sosem tonkatsu i majonezem. Podawaj posypane płatkami tuńczyka, marynowanym imbirem i dymką.