Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom



Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom House of Asia

Okonomiyaki to wytrawne, japońskie placuszki z dodatkami. Możesz do nich dodać owoce morza, ryby lub mięso. W naszym przepisie głównym dodatkiem jest banana blossom, czyli kwiat bananowca. Placuszki podane z majonezem i świeżym szczypiorkiem będzie smaczną i nietypową przekąską.

Składniki

Sos :

  • 1 arkusz nori pocięty w długie paski
  • 1 łyżka sezamu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Kwiat bananowca i przełóż go na sito. Wypłucz go dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz i pokrój.
  2. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko.
  3. Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
  4. Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.